James Bond-musikk

Posted by vegard on June 02, 2016
Blogg

James Bond-filmene har fra første stund appellert til musikkelskere av alle slag. Produsentene av filmene har nemlig gjort det til en vane å rekruttere noen av musikkbransjens heteste navn når en ny film slippes. Ikke alle Bond-låter har vært like vellykkede, men flere av tittelsangene har oppnådd både kunstnerisk og kommersiell suksess.


Blant disse er det kanskje naturlig å begynne med Shirley Basseys «Goldfinger» fra filmen med samme navn. Både Basseys hese, forførende vokal og bruken av strykere etablerte standarden for hvordan en klassisk Bond-låt skal høres ut; særlig uttalt er arven etter Bassey i Tina Turners «Goldeneye», en annen kul låt i sjangeren. Ni år senere fikk Paul McCartney & The Wings sjansen i «Live and Let Die», og resultatet ble en – til Bond å være – vågal og rocka affære som begeistret spesielt yngre fans.

Bond-låtene må som Bond ellers følge med i tiden, og overgangen fra 1970- til 1980-tallet ble elegant håndtert i form av Duran Durans «A View to A Kill» (1985), en kommersiell braksuksess som ikke ble kopiert før Sam Smiths «Writing’s on The Wall» fra fjorårets «Spectre». Av alle låtene som har blitt utgitt i forbindelse med en Bond-film, er disse to de eneste som har kapret en førsteplass på den amerikanske Billboard-listen.