Bond-damene

Posted by vegard on May 02, 2016
Blogg

Da den italienske skjønnheten Ursula Andress steg opp av vannet iført en minimalistisk kremfarget bikini Dr. No (1962) ble samtidig et nytt begrep født: Bond-damen. Bond-damene er selvfølgelig svært vakre, men skjønnheten bør helst ikke være av den vulgære, prangende sorten. Den typiske Bond-damen er tvert i mot en diskret, sofistikert, kosmopolitisk skjønnhet a la Ingrid Bergman, som dessverre aldri fikk sjansen til å prøve seg i rollen.

Hvilken Bond-dame er så den beste? Mange vil nok sette en knapp på nettopp Ursula Andress. Andre gode kandidater er svenske Maud Adams, som er den eneste som har fått rollen to ganger, Diana Rigg i «On Her Majesty’s Secret Service» og franske Eva Green, som vant strålende kritikker for sin tolkning av karakteren Vesper Lynd i «Casino Royale.» Andre må nevnes ene og alene på grunn av navnene: Honey Ryder i «Dr. No», Pussy Galore i «Goldfinger» og Holly Goodhead i «Moonraker» får stå som talende eksempler.

Ikke alle valg har imidlertid vært like heldige, og noen har vært bent frem katastrofale. I denne kategorien finner vi blant annet Denise Richards (Tomorrow Never Dies) og Halle Berry (Die Another Day), som brakte skam over seg selv og hele Bond-tradisjonen. Heldigvis hører disse bommertene til unntakene snarere enn regelen.